Farma wiatrowa VSB Elster: Rozpoczyna się budowa jednego z największych projektów repoweringowych w Europie

Informacja Prasowa  / Dresden/Zahna-Elster/Jessen / 04.05.2023

W dniu dzisiejszym odbyła się oficjalna ceremonia rozpoczęcia prac przełomowego projektu repoweringu farmy wiatrowej Elster. Deweloper projektu VSB, reprezentowany w Polsce przez spółkę zależną VSB Energie Odnawialne Polska Sp. z o.o., zrealizował w ten sposób jeden z największych projektów repoweringowych w Europie: 50 przestarzałych turbin wiatrowych zostanie zastąpionych 16 nowoczesnymi i bardziej wydajnymi.

Przy wykorzystaniu mniej niż dwóch trzecich pierwotnej powierzchni, produkcja energii na zmodernizowanej farmie wiatrowej Elster wzrośnie aż sześciokrotnie. Po repoweringu moc farmy wyniesie 105,6 MW, a jej roczna produkcja osiągnie około 235 GWh, co wystarczy do zaopatrzenia w energię odnawialną 67 000 trzyosobowych gospodarstw domowych.

– Dzięki projektowi repoweringu farmy wiatrowej Elster, z dumą pomagamy kształtować proces transformacji w kierunku zrównoważonego krajobrazu energetycznego w Europie. Ten przełomowy projekt świadczy o naszym zaangażowaniu w innowacyjność, zrównoważony rozwój oraz tworzenie wartości w regionie. Wykorzystując najnowszą technologię i przestrzegając najwyższych standardów środowiskowych, nie tylko zwiększamy efektywność i wydajność farmy wiatrowej, ale także tworzymy lepszą przyszłość dla naszej planety – mówi Frédéric Lanoë, CEO Grupy VSB.

Po kilku latach planowania, zatwierdzania oraz po demontażu 50 starych turbin wiatrowych, rozpoczynają się prace ziemne, a następnie budowa fundamentów, którą, prawdopodobnie w trzecim kwartale 2023 roku, przeprowadzi konstruktor wież hybrydowych – Max Bögl. Pierwsze betonowe segmenty wieży zostaną wzniesione jesienią 2023 roku. Po nich powstaną stalowe segmenty wyprodukowane przez Siemens Gamesa. Instalacja pierwszych turbin planowana jest na pierwszy kwartał 2024 roku, natomiast uruchomienie zmodernizowanej farmy wiatrowej przewidywane jest na koniec przyszłego roku.

– Projekt farmy wiatrowej Elster to doskonały przykład tego, jak repowering może zwiększać moc energii odnawialnej i rewitalizować istniejącą infrastrukturę, przyczyniając się tym samym do budowy bardziej ekologicznej przyszłości. Projekt realizowany przez Grupę VSB odzwierciedla szersze ukierunkowanie i zobowiązanie Partners Group do inwestowania w zrównoważone rozwiązania infrastrukturalne nowej generacji, które przynoszą pozytywny wpływ dla interesariuszy na dłuższy czas – mówi David Daum, Dyrektor Zarządzający Private Infrastructure Europe w Partners Group; Członek Zarządu Grupy VSB. Partners Group, wiodąca, globalna firma działająca na rynkach prywatnych, jest większościowym udziałowcem Grupy VSB. Firma nabyła Grupę VSB w 2020 roku w imieniu swoich klientów.

Projekt repoweringu farmy wiatrowej Elster następuje w kluczowym momencie dla europejskiego przemysłu wiatrowego. W sytuacji, gdy znaczna część turbin wiatrowych osiągnie koniec swojej żywotności do 2030 roku, inicjatywy repoweringowe, takie jak projekt farmy wiatrowej Elster, odegrają istotną rolę w osiągnięciu regionalnych i globalnych celów związanych ze zmianami klimatycznymi.

Together for a green future: prominent representatives from business and politics at the groundbreaking ceremony for the Elster repowering wind farm