Solidne partnerstwo: PKO Bank Polski finansuje kolejną inwestycję z branży energetyki wiatrowej Grupy VSB w Polsce

Informacja Prasowa  / Dresden/Wrocław/Warsaw / 28.12.2021

Grupa VSB, specjalista w zakresie odnawialnych źródeł energii w Polsce i Europie, podpisała umowę z PKO Bank Polski S.A., przy wsparciu Dentons Europe Dąbrowski i Wspólnicy sp. k., na finansowanie inwestycji dla lądowego parku wiatrowego Baranów-Rychtal o mocy 42,6 MW.

Na inwestycję składa się 11 turbin wiatrowych zlokalizowanych w południowej Wielkopolsce, w gminach Baranów i Rychtal. Prace budowlane rozpoczęły się w listopadzie 2021 roku. Uruchomienie turbin jest planowane na 2023 rok. Grupa spółek z siedzibą w Dreźnie, wraz ze spółką córką we Wrocławiu, projektuje i buduje farmy wiatrowe i parki fotowoltaiczne w 22 lokalizacjach w Europie i Azji.

„Chcielibyśmy podziękować PKO Bankowi Polskiemu za pełną zaufania współpracę i wieloletnie partnerstwo. Nasza wspólna droga rozpoczęła się w 2011 roku od farmy wiatrowej Lipniki, następnie był Park Wiatrowy Taczalin, a teraz Farma Wiatrowa Baranów – Rychtal. PKO towarzyszyło nam również przy wprowadzaniu nowości w polskim przemyśle motoryzacyjnym – pierwszej umowy sprzedaży energii z odnawialnych źródeł energii (tzw. Umowy c-PPA) dla naszego partnera Mercedes Benz Manufacturing Poland. Z niecierpliwością czekamy na wiele kolejnych wspólnych projektów na rzecz szybkiej ekspansji energetyki odnawialnej” – powiedział Hubert Kowalski, Dyrektor Zarządzający VSB Energie Odnawialne Polska sp. z o.o.

„PKO Bank Polski konsekwentnie realizuje politykę finansowania Odnawialnych Źródeł Energii i zwiększa swój udział w zielonej transformacji polskiego systemu energetyki. Inwestycja Baranów-Rychtal doskonale wpisuje się w naszą politykę wspierania ochrony środowiska, przeciwdziałania globalnym zmianom klimatycznym i transformacji polskiej gospodarki w kierunku neutralności emisyjnej. Jesteśmy przekonani, że ta inwestycja poprawi jakość życia w naszym kraju i jeszcze bardziej zdecydowanie będziemy po zielonej stronie mocy” dodaje Marcin Majewski, Dyrektor Pionu Relacji z Klientami Korporacyjnymi w PKO Banku Polskim.

„Cieszymy się, że udzielaliśmy doradztwa przy tej transakcji. Konstrukcja i zabezpieczenie transakcji tego rodzaju i charakteru to nasz sposób na wspieranie prowadzenia biznesu w sposób bardziej zrównoważony” – podkreśla Tomasz Zwoliński, Managing Counsel w Dentons Europe Dąbrowski i Wspólnicy sp. k.

Grupa VSB

VSB z siedzibą w Dreźnie jest jednym z wiodących dostawców kompleksowych usług w ramach energetyki odnawialnej. Jej podstawową działalnością jest opracowywanie projektów farm wiatrowych i parków fotowoltaicznych w kraju i za granicą, zarządzanie operacyjne, a także prowadzenie własnych parków. Ponadto VSB wspiera klientów działających w przemyśle i handlu w kwestiach wytwarzania i efektywności energetycznej. Od 1996 roku VSB oddała do użytku ponad 700 elektrowni wiatrowych i fotowoltaicznych o łącznej mocy zainstalowanej wynoszącej ok. 1,1 GW i wolumenie inwestycji wynoszącym 1,7 mld EUR. VSB świadczy również usługi dla zainstalowanych instalacji o mocy około 1,4 GW. Grupa wraz ze spółkami zależnymi zatrudnia ponad 350 osób w 22 lokalizacjach.

PKO Bank Polski

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowości; wartość jego aktywów wynosi 403,5 mld zł. W pierwszych trzech kwartałach 2021 roku wypracował prawie 3,7 mld zł zysku netto. Bank obsługuje 11 mln klientów detalicznych. Jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, posiadając największe udziały w rynku oszczędności (17,8%), kredytów (17,5%) oraz rynku funduszy inwestycyjnych dla osób fizycznych (19,7%). Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym IKO, która została aktywowana 6 mln razy, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Spółka wzmacnia swoją obecność za granicą poprzez oddziały korporacyjne działające w Niemczech, Czechach i na Słowacji oraz poprzez KredoBank działający na Ukrainie.

Kancelaria Dentons

Dentons jest największą na świecie firmą prawniczą, łączącą wybitnie utalentowany zespół (20 000 profesjonalistek i profesjonalistów, w tym 12 000 prawniczek i prawników, w ponad 200 lokalizacjach w więcej niż 80 krajach) z wyzwaniami i możliwościami, przed jakimi staje świat. Dzięki swojej policentryczności i podejściu nastawionemu na realizację celów, zaangażowaniu w rozwój integracji i różnorodności, jak również nagradzanemu sposobowi obsługi klientów, Dentons zmienia status quo, wspierając cele swoich klientów. www.dentons.com