Nowe możliwości w zakresie sprzedaży energii elektrycznej na rynku

Informacja Prasowa  / Stuttgart/Drezno/Wrocław/Jawor / 31.07.2018

VSB i Mercedes-Benz zawierają długoterminową umowę o dostawę energii elektrycznej z elektrowni wiatrowych

Stuttgart/Drezno/Wrocław/Jawor, 31. Lipca 2018 r. – Spółka projektowa VSB z powodzeniem wspiera firmę Mercedes-Benz Manufacturing Poland w jej strategicznej inwestycji w ekologiczną produkcję bez emisji CO2: W przyszłości koncern samochodowy będzie zaopatrywał swój pierwszy zakład budowy silników w całości w energię elektryczną pochodzącą ze źródeł odnawialnych. Długoterminowa umowa o dostawę energii elektrycznej (Power Purchase Agreement/PPA) jest pierwszą tego rodzaju umową, jaka została zawarta w Polsce pomiędzy przemysłem i branżą elektrowni wiatrowych. Tym samym VSB rozszerza swoją działalność i staje się w tym zakresie pionierem na polskim rynku energii.

Nowa lokalizacja działu firmy Mercedes-Benz Manufacturing Poland w polskim Jaworze, województwo dolnośląskie, będzie wytyczać nowe standardy nie tylko w obszarze najnowocześniejszych technologii produkcyjnych i technologii czwartej rewolucji przemysłowej, lecz również w zakresie zasilania zakładu w energię elektryczną. Od 2019 roku oddalony o około 10 kilometrów od zakładu Park Wiatrowy Taczalin będzie bowiem dostarczać ekologiczną energię na potrzeby fabryki, która jest na najwyższym poziomie technologicznym.

22 turbiny wiatrowe posiadają łączną zainstalowaną moc 45,1 megawatów i zostały oddane do użytku pod koniec 2013 r. Projektantem i operatorem Parku Wiatrowego jest Grupa VSB. - Przełomowym krokiem jest decyzja podjęta przez międzynarodowy koncern samochodowy, żeby wykorzystywać ekologiczny prąd wytwarzany przez lokalną elektrownię wiatrową. Cieszymy, że możemy wspomóc firmę Mercedes Benz na drodze do produkcji neutralnej pod względem emisji CO2. – mówi Hubert Kowalski, prezes zarządu spółki VSB Energie Odnawialne Polska.

Zaopatrywanie zakładu produkcji czterocylindrowych silników do samochodów osobowych marki Mercedes-Benz w energię elektryczna pochodzącą bezpośrednio z Parku Wiatrowego umożliwia polski system promocji energii ze źródeł odnawialnych. Pozwala on bowiem producentowi na sprzedaż jego energii na wolnym rynku lub na podstawie kontraktów PPA (Power Purchase Agreement – umowa na kupno energii z określonego źródła OZE). Struktury PPA są coraz częściej wykorzystywane w całej Europie i na rynkach
międzynarodowych jako instrument rynkowy producentów energii z wiatru. Są one zawierane z dużym odbiorcą prądu i przewidują długoterminowy odbiór energii elektrycznej po uzgodnionej cenie. Odbiorca energii elektrycznej zabezpiecza się w ten sposób przed rosnącymi cenami energii, zaś dostawca ekologicznego prądu osiąga stabilne przychody w dłuższej perspektywie czasowej. – Jako spółka projektowa robimy znacznie więcej niż tylko stawianie turbin wiatrowych na zielonej łące. Dzisiaj poszukuje się bowiem modeli biznesowych, które mają sprawić, iż prąd ze źródeł odnawialnych będzie atrakcyjny dla dużych odbiorców i klientów przemysłowych. Współpraca z firmą Mercedes Benz wyznacza nowe standardy działania w branży elektrowni wiatrowych i przemysłu samochodowego – dodaje Hubert Kowalski.

Z zawarcia umowy cieszy się także Michael Graf, Daimler International Procurement Services Dział Zakupu Energii i Paliw. – Partnerska współpraca z Grupą VSB przemawia do nas w aspekcie ekonomicznym i ekologicznym. Prawdziwą wartością dodaną dla firmy Daimler jest także fakt, iż Park Wiatrowy jest położony niedaleko zakładu produkcji silników w Jaworze.

O Grupie VSB

VSB z główną siedzibą w Dreźnie należy do wiodących kompleksowych dostawców rozwiązań w zakresie pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych. Główna działalność firmy koncentruje się na realizacji międzynarodowych projektów budowy parków wiatrowych i fotowoltaicznych oraz ich zarządzaniu, utrzymywaniu i serwisowaniu. Od 1996 r. Grupa VSB wybudowała ponad 450 elektrowni wiatrowych i fotowoltaicznych o łącznej zainstalowanej mocy ok. 860 megawatów i ogólnej wartości inwestycji 1,3 miliarda EUR. Koncern i powiązane z nim podmioty zatrudniają 300 pracowników w 15 oddziałach.