Detail

Nowy Dyrektor Generalny w Grupie VSB: Frédéric Lanoë przejmuje kierownictwo

Informacja Prasowa  / Dresden / 10.06.2021

VSB, międzynarodowy deweloper w sektorze energetyki wiatrowej i fotowoltaiki, ogłosił zmiany na poziomie kierownictwa: od 1 czerwca 2021 roku Frédéric Lanoë, doświadczony menedżer z sektora energii odnawialnej, będzie przewodził spółce jako Dyrektor Generalny.

W ślad za silnym naciskiem Grupy VSB na internacjonalizację, firma dokonuje przełomowych zmian na najwyższym szczeblu kierownictwa: Grupa serdecznie wita Frédérica Lanoë na stanowisku Dyrektora Generalnego (CEO).

„Cieszymy się, że we Frédéricu Lanoë zyskaliśmy jednego z wielkich ludzi w branży i bardzo doświadczonego menedżera najwyższego szczebla aby przyspieszyć rozwój VSB w kierunku stania się jednym z wiodących europejskich graczy w dziedzinie energii odnawialnej” – powiedział dr Frank Finzel, Przewodniczący Rady Doradczej Grupy VSB.

David Daum, Dyrektor Zarządzający w Partners Group, dodał: „Dzięki wykorzystaniu naszej globalnej sieci wybraliśmy menedżera z dużym międzynarodowym doświadczeniem, który pomoże w dalszej instytucjonalizacji i rozszerzeniu działalności Grupy w całej Europie. Liczymy na owocną współpracę z nim!”

Frédéric Lanoë przejmuje ogólny zarząd od Marko Lieske, który z powodzeniem kierował Grupą VSB od początku 2020 roku. Jako Dyrektor Finansowy (CFO) będzie mógł teraz ponownie poświęcić całą swoją uwagę sprawom finansowym Grupy.

Pan Lanoë skomentował: „Jestem zaszczycony, że mogę dołączyć do VSB, pioniera energii odnawialnej, o mocnej pozycji na rynku niemieckim i francuskim. Jako CEO będę się koncentrować na przekształceniu VSB w działającego w sposób zrównoważony i odnoszącego sukcesy niezależnego producenta energii. Zamierzamy wykorzystać nasz istniejący plan projektów i przekształcić go w aktywa bieżące na wszystkich rynkach, na których działamy”.

O Frédéricu Lanoë

Frédéric Lanoë (48) pełnił funkcję Dyrektora Generalnego VALOREM, międzynarodowego dewelopera, dostawcy usług energetycznych z siedzibą we Francji i działającego w Finlandii, Grecji i Kolumbii, od 2017 roku. Wcześniej przez siedem lat pracował jako Dyrektora Krajowego dla Francji i Belgii dla portugalskiego dewelopera EDP Renewables oraz pełnił funkcję Członka Zarządu. W latach 2013-2016 był również prezesem francuskiego stowarzyszenia energetyki wiatrowej France Énergie Éolienne. Po raz pierwszy wszedł do branży energii odnawialnej dołączając do wpd offshore France w 2007 roku po dwunastu latach pracy w różnych branżach. Lanoë posiada wyższe wykształcenie z dziedziny inżynierii mechanicznej oraz tytuł MBA z INSEAD.